The Mind

01-06-2018 Lily van Vulpen

White Goblin Games is terug met een fantastisch nieuw kaartspel: The Mind! Dit spel is genomineerd voor Spiel des Jahres 2018, een felbegeerde spellenprijs. Natuurlijk met goede reden! The Mind is een coöperatief spel voor 2 tot 4 spelers, waarbij je al je contentratie nodig hebt. Het spelprincipe is eenvoudig: speel als team elk level alle kaarten in de goede volgorde uit. Maar aangezien dit in stilte en zonder enige vorm van communicatie moet gebeuren, is dit nog een hele opgave!

In de maand juni is The Mind één van de tweede spellen Spel van de Maand van De Spellenhoorn. Het andere spel is SteamRollers. Meer over dit spel volgt binnenkort op onze website. In deze maand zijn deze spelen bij ons voordelig geprijsd.

Het begin

De doos bevat een stapel kaarten met de nummers 1 tot 100, allemaal een keer. Verder zitten er level kaarten in, 1 tot 12. Dan heb je ook nog 5 levenskaarten en 3 vallende sterren.

Het aantal spelers bepaald hoeveel levels er gespeeld worden en met hoeveel levens je begint.
Bij 2 spelers is dit level 1 tot 12 en 2 levens.
Bij 3 spelers is dit level 1 tot 10 en 3 levens.
Bij 4 spelers is dit level 1 tot 8 en 4 levens.
Je begint altijd met 1 vallende ster.

Om te beginnen schud je de getallenstapel, leg je het bepaalde aantal levenskaarten op tafel en een vallende ster. Leg de rest van de kaarten in de doos, dit kan later nog gebruikt worden.
Maak een aflopende stapel van de levelkaarten, met 1 bovenop en 8/10/12 onderop.
Het level bepaalt hoeveel kaarten iedere speler in zijn hand krijgt, bij level 1 is dit dus 1 kaart.
Als de kaarten verdeeld zijn, neemt iedere speler even de tijd om tot rust te komen en zich te concentreren op wat komen gaat. Als ze er klaar voor zijn, leggen ze hun hand op tafel. Als iedereen zijn hand op tafel heeft, begint het level.

Opperste concentratie

Nu is het de bedoeling om je kaart uit te spelen als je denkt dat dit de laagste kaart is van alle kaarten die de spelers in de hand hebben. Aangezien je niet mag praten of gebaren, moet je het dus vooral aanvoelen. Een tactiek kan zijn om bijvoorbeeld in je hoofd omhoog te tellen, maar let ook vooral goed op je medespelers. Op een gegeven moment zal je iemand zien gaan twijfelen en vaak snel daarna de kaart neerleggen.
De getallen kunnen heel uiteenlopend zijn. Zo kan het gebeuren dat een persoon een 3 heeft, die dus heel snel opgelegd moet worden en de twee andere personen hele hoge kaarten hebben, zoals 70 en 92. De persoon die de 3 heeft legt deze snel neer, maar daarna is er een hele tijd waarin er niks gebeurt. De bedoeling is dat de speler die 70 heeft eerder denkt dat hij zijn kaart neer moet leggen dan de speler die 92 heeft. Meestal gaat dit goed, maar soms is de speler die 92 heeft sneller of ongeduldiger en zal het fout gaan.

Als alle kaarten in de goede volgorde zijn uitgespeeld, ga je verder naar het volgende level en krijg je dus telkens 1 kaart meer in je hand.
Gaat het fout? Dan lever je een van je levens in en leggen de spelers alle kaarten die lager dan het fout gespeelde getal zijn af. Als de spelers hierna geen kaarten meer in de hand hebben, ga je door naar het volgende level. Hebben ze wel nog kaarten in de hand, speel je eerst dit level uit.

Bij sommige levels krijg je een extra leven of een vallende ster als beloning dat je het zo ver hebt gehaald. Vallende sterren kun je inzetten wanneer je wil. Een speler zegt dan ”Laten we een vallende ster gebruiken.”. Als het hele team het er mee eens is, leg je een vallende ster af en legt iedereen de laagste kaart uit zijn hand af. Dit is handig als het al een tijd duurt tot iemand een kaart speelt en je niet zeker bent hoe hoog je nu eigenlijk zit met de getallen.

Elke keer als er een onderbreking van concentratie is, door bijvoorbeeld een vallende ster te gebruiken, een leven te verliezen of naar een volgend level te gaan, zorg je eerst weer dat iedereen gecontreerd is voordat je verder speelt.

Als alle levens op zijn, verliest het team het spel. Lukt het je om alle levels uit te spelen? Dan wint je team het spel en ben je samen één Mind.

Oordeel

Ik heb dit spel met veel verschillende groepen gespeeld. Vaak gaat het in het begin wat lastig, de spelers zijn nog niet met elkaar op hetzelfde niveau, dezelfde denklijn. Maar naarmate je dieper in het spel komt, heb je steeds beter door wanneer het tijd is om je kaart af te leggen. Je moet goed opletten dat je niet te enthousiast bent als er een kleine ruimte tussen twee getallen zit, bijvoorbeeld als er een 3 op tafel ligt en je hebt zelf een 6. Vaak wil je het dan meteen spelen, maar iemand anders, zeker op hogere levels, kan er nog een kaart tussen hebben!
Het is dus echt nodig om goed op de andere spelers te letten.

The Mind is zeer uitdagend, het is best lastig om alle levels uit te spelen. Maar als het dan lukt, ben je ook wel echt heel trots op jezelf en je medespelers.
Ook als het niet lukt is het een zeer leuke ervaring en meestal speel je meteen nog een rondje om te kijken of je de score kan verbeteren.

Een echte aanrader voor, zowel casual spellenspelers als de experts, omdat dit op een heel ander niveau speelt dan andere spellen. Zeer geschikt voor teambuilding!
The Mind speelt lekker snel, het duurt ongeveer 20 minuten, dus je kan het makkelijk even tussendoor spelen.
Verpakt in een handig klein doosje die je bijna overal mee naar toe kan nemen.